Het belang van steun van ouders tijdens het beginnen van een studie

 

Op 1 mei is de deadline voor het inschrijven voor een opleiding op het mbo, hbo en de universiteit (15 januari als er sprake is van een numerus fixus). Het kiezen en beginnen van een studie kan voor beide de student en ouders van een student een stressvolle periode zijn. Ik persoonlijk heb deze periode al 3 keer meegemaakt en vertel hier over mijn ervaringen en het advies dat ik zou geven aan ouders van beginnende of toekomstige studenten.

 

Het kiezen van een opleiding

Bij mij lag de meeste stress bij het kiezen van een opleiding. Vooral toen ik mijn eerste opleiding moest kiezen toen ik 15 jaar was. Scholen doen altijd wel enigszins iets met een studieloopbaan, maar in de meeste gevallen is dit ver van genoeg. Persoonlijk was ik het meest gestrest over het feit dat veel van mijn vriendinnen al precies wisten wat ze wouden doen en ik had geen idee. Open dagen kunnen ook enorm overweldiging zijn. Uiteindelijk had ik de juiste opleiding gekozen en had ik binnen twee jaar mijn mbo-diploma. Toen wou ik naar het hbo en moest ik opnieuw kiezen. Mijn stagebegeleider raadde mij aan om bij een professionele loopbaan begeleider een studieloopbaanadviestraject in te gaan. Dit raad ik 100% aan voor leerlingen of studenten die moeite hebben met het kiezen van een opleiding. Het is zeker geen goedkoop traject, maar het helpt enorm bij het maken van een keuze. De juiste studieloopbaancoach gaat samen met de toekomstige student in gesprek over zijn/haar/hen interesses en vaardigheden. Op basis hiervan komt de coach met een lijst met opleiding die het beste bij de student past. Ik heb twee opleidingen gedaan op basis van dit advies die allebei erg goed op mijn aansluiten.

Daarnaast adviseer ik aan de ouders om rustig met hun kind hierover in gesprek te gaan. Het liefst al aan het begin van het examenjaar van de toekomstige student. Sommige ouders realiseren het zich niet, maar heel veel jongeren ervaren veel druk bij het kiezen van een opleiding. Het is ook belangrijk om te benadrukken aan uw kind dat ze na het maken van een keuze niet voor altijd hieraan vast moeten zitten. Het veranderen van een opleiding is geheel gebruikelijk en maakt deel uit van het proces bij veel studenten. Vaak tijdens het eerste jaar van een opleiding leren studenten meer over wat ze willen en vinden daardoor de juiste keuze voor een nieuwe opleiding. Ook bij mij was dit het geval. Wees vooral een luisterend oor en een supporter voor uw kind.

 

 

Het inschrijfproces

Na alle opendagen en het oriënteren begint het inschrijfproces. Het is belangrijk voor de ouders en jongeren om te weten dat ze zich voor 4 studies tegelijk mogen inschrijven. Op deze manier geeft het de leerling of student iets meer tijd om te kiezen. Na het inschrijven is er studiekeuzecheck waarna je een studieadvies krijgt. Hierin staat of de opleiding vindt dat je geschikt bent voor deze opleiding (in de meeste gevallen is dit slechts een advies en is het niet bindend). Tijdens het inschrijfproces en het studieadvies geef ik de ouders het advies: help uw kind met het herinneren van deadlines. Ook ik ben hier weleens de fout mee in gegaan en dit kan leiden tot een automatische uitschrijving. Hoe vervelend ze het ook kunnen vinden dat je er constant over beginnen (mijn excuus naar mijn ouders) het is echt nog even nodig. Help jezelf eraan herinneren dat ze gaan beginnen aan een periode waarin ze zelfstandig gaan studeren, maar ze hebben eerst nog even een paar duwtjes in de rug nodig. Ondanks dat ze zelf vinden van niet.

 

Het begin van de opleiding

Voor de studenten beginnen

Aan het eind van de zomervakantie vlak voor het begin van de opleiding moeten de studenten nog hun boeken bestellen, soms nog documenten aanleveren en vaak ook nog inschrijven voor introdagen. Ook hier advies ik om samen met uw kind te kijken naar wat er allemaal gedaan moet worden voordat ze beginnen met hun opleiding. Let er ook op dat sommige opleiding een advies geven over het soort laptop dat de studenten nodig hebben bij de opleiding.

 

Introdagen/introweek

Na de vakantie komen de introdagen of de introweek. Voor veel is dit heel leuk, maar voor andere kan dit ook heel moeilijk zijn. Als uw kind moeite heeft met sociale evenementen, nerveus is over het maken van vrienden of niet durft omdat ze bang zijn dat ze anders zijn door bijvoorbeeld hun leeftijd of een neurologische ontwikkelstoornis. Wees hier bewust van het feit dat dit de eerste keer is dat uw kind naar een school gaat waar ze echt bewust vrienden uitkiezen. Op de basisschool en middelbare school gaat dit nog vrijwel vanzelf. Toch adviseer ik om uw kind aan te moedigen om te gaan. Al is het maar naar 1 van de paar dagen. Uit mijn ervaring blijkt dat deze dagen enorm helpen met het leren kennen van klasgenoten en soms ook docenten. Soms kunnen studenten die niet bij deze dagen aanwezig waren het gevoel dat er al groepen en vriendschappen zijn gevormd en kan het nog moeilijker zijn om vrienden in de klas te vinden. Vooral als ze al moeite hebben met socialiseren.

 

Tijdens de opleiding

Vervolgens begint de opleiding en op dat moment is mijn advies om langzaam proberen los te laten. Een opleiding moet de student echt zelf doen. Lukt dit niet? Dan is het naar mijn mening waarschijnlijk niet de juiste opleiding. Natuurlijk als ze vragen om hulp is het belangrijk om dit aan te bieden en het regelmatig vragen hoe het op de opleiding gaat en wat ze ervan vinden is erg belangrijk. De studententijd is ook een tijd waar de student zichzelf ontwikkeld in een volwassenen. Ze leren zelfstandig keuzes te maken en om te gaan met verantwoordelijkheden. Hoe moeilijk het ook kan zijn dit is een proces dat ze zelf moeten doorgaan.

 

-Het belangrijkste is dat ouders achter de keuzes van hun kinderen staan en hun laten zien dat ze trots op hen zijn. Er is niks meer dat een student kan gebruiken dan de steun van hun ouders tijdens de periode dat ze een nieuwe fasen in hun leven beginnen en op weg zijn naar volwassenheid.-

 

 

Geschreven door: Liv Hesseling

20 maart, 2024