Eid al-Fitr: meer dan Suikerfeest
Het woord Suikerfeest wordt vaak gebruikt in Nederland. De juiste benaming van dit feest is echter Eid al-Fitr. Het feest gaat namelijk niet over het eten van zoete hapjes. Op deze dag wordt het eind van Ramadan gevierd. Dit jaar (2024) valt het op in Nederland op 10 april.
Eid al-Fitr betekent letterlijk “feest van het breken van het vasten” in het Arabisch. Eid is het feest dat Ramadan na 29-30 dagen afsluit. De datum is afhankelijk van de waarneming van de jonge maansikkel. Op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische jaartelling, Shawwal, begint Eid. In Pakistan begint het feest al een nacht eerder, dit wordt de ‘nacht van de maan’ genoemd. Hierbij wordt allerlei eten en kleding gekocht voor de dag erna. De dag zelf begint met een gezamenlijk gebed, het Eid-gebed. In de ochtend gaan gezinnen voor het gebed vroeg naar de moskee in hun mooiste outfits. In de moskee wordt er geluisterd naar de Imam, een islamitisch geestelijk leider, die een preek geeft over het eind van Ramadan.
Hierna begint het feest. Tijdens dit feest wordt gevierd met dierbaren. Er worden cadeaus aan elkaar gegeven en lekker gegeten. Soms geven ouderen ook geld aan kinderen, dit heet eidiyah.
Er zijn, vooral als het gaat om eten, verschillende tradities die landen hebben bij Eid, bijvoorbeeld:
- In Egypte beginnen ze het feest met het drinken van melk en het eten van een dadel.
- In de Verenigde Arabische Emiraten worden de straten en huizen versierd met vlaggen, banners en kleden.
- In India eten ze een dessert van vermicelli en amandelen.
- In Syrië eten ze een pudding van kaneel en amandelen.
- In Marokko zijn ze meestal niet erg bezig met het geven van cadeaus, maar met het eten.
- In Indonesië eten ze Lapis Legit (spekkoek), dit symboliseert de verschillende lagen van het leven.
- In Saudi-Arabië worden verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd als een dans of een valkerij.
- In Pakistan worden traditionele gerechten als kheer (rijstpudding) en biryani gegeten.
Suikerfeest is dan wel de letterlijke vertaling van “Eid al-Fitr”, maar eigenlijk is dit niet de juiste naam voor het feest. Er wonen ongeveer 1 miljoen moslims in Nederland en Eid al-Fitr is een belangrijk feest voor deze gemeenschap. Eid wordt niet alleen gevierd om het eind van Ramadan te vieren, maar ook om Allah dankbaarheid te tonen.
Wil jij iemand op Eid een fijn feest wensen? Zeg dan “Eid Mubarak!”
Geschreven door: Liv Hesseling
Bronnen: ELLE, Hallmark, metronieuws
9 april, 2024